IPv6 adres aan TransIP.nl VPS toevoegen

Ik heb vorige week mijn domeinnamen verhuisd naar TransIP.nl. Met de verhuizing is nu ook de mogelijkheid ontstaan om AAAA-records aan te maken, de IPv6 versie van de A-record die gebruikt wordt bij IPv4 om een naam aan een IP te koppelen.

Mijn VPS kreeg geen IP adres aangereikt van de DHCP server die wel het IPv4 adres aanleverde. Deze moet je handmatig toevoegen.

Een IPv6 IP adres aanmaken.

De eerste stap is het aanvragen van een IPv6 adres. In tegenstelling tot een IPv4 adres worden er hier geen kosten in rekening gebracht. Log in op het Controlepaneel van TransIP.nl, en klik op het tabblad VPS.

Je bevindt je nu op het gedeelte VPS informatie en daar moet je ook zijn. In het rechtergedeelte zie je informatie over je VPS en onderin zie je informatie over het netwerk staan.

Daar staat het IPv4 adres met subnet en gateway, en mogelijk staat daaronder ook al een IPv6 adres.

TransIP.nl Controlepaneel - VPS informatie - Netwerk

Mocht dat niet zo zijn, klik dan op de knop Nieuw IPv6-adres toevoegen.

TransIP.nl Nieuw IPv6 adres toevoegen aan VPS

Je ziet de naam van je VPS, de IPv6-range waarbinnen je de IP-adressen kan aanmaken, en het lege vak van het IP-adres wat je gaat toevoegen.

Zet achter het IP-adres wat er al staat :1 of :2 of :100 neer om zo een nieuw adres aan te maken.

Vul bij Reverse DNS de hostname van je vps in. Heeft jouw VPS een A-record voor voorbeeld.nl met IP-adres 12.34.43.21, dan moet je hier bij Reverse DNS ook voorbeeld.nl invullen.

Het resultaat

TransIP.nl Nieuw IPv6 adres toegevoegd aan VPS

Nu is het zaak om dit IP-adres aan de VPS toe te voegen en deze werkend te krijgen.

IPv6 adres toevoegen aan de VPS

Nu is het zaak om de server te laten weten op welke adressen hij moet reageren. Het IP-adres wordt toegevoegd op een Ubuntu server, voor andere distributies kunnen commando’s of bestandslocaties afwijken.

Je hebt het IP-adres nodig wat je in de vorige stap hebt aangemaakt, samen met de gateway (te vinden in de kolom Gateway) die je bij de netwerkinformatie terug kan vinden.

Open het bestand /etc/network/interfaces met je favoriete teksteditor voor Linux.

Voeg het volgende toe aan het bestand onder de bestaande regel iface eth0 inet dhcp

iface eth0 inet6 static
    pre-up modprobe ipv6
    address 
    netmask 48
    gateway

De eerste regel verteld Ubuntu dat iface(interface) eth0 (de eerste of enige netwerkkaart in de VPS) een statisch (static) IPv6 (inet6) gaat krijgen, wat daaronder gedefinieerd wordt.

De regel pre-up modprobe ipv6 zorgt ervoor dat, voordat de interface geactiveerd wordt, de module voor IPv6 wordt geladen. Laat je dit weg, dan zal de server niet op het IPv6 IP-adres reageren.

Zet bij address je zojuist aangemaakte IPv6 adres en zet bij gateway het IP-adres van de gateway die je terugvindt in de kolom Gateway.

Sla deze configuratie op en herstart de netwerkservice met /etc/init.d/networking restart

Controleren of alles gelukt is

Typ ifconfig in de terminal van je server, er vanuit gaan dat je werkt vanuit de terminal.

Als alles goed is gegaan, dan zie je nu een IP-adres wat lijkt op inet6 addr: 2a01:7c8:aaad:450::2/48 Scope:Global staan tussen de andere regels. Natuurlijk staat daar jouw IP-adres en niet die van mij.

Testen

Tijd om te testen of je goed werk heb geleverd. Ga naar de website https://mebsd.com/ipv6-ping-and-traceroute en vul daar het IPv6 adres in van jouw VPS.

Het resultaat moet lijken op het onderstaande:

IPv6 Ping resultaten

Het is gelukt! Nu hoef je alleen nog maar een AAAA-record aan te maken met daarin het IPv6 adres voor jouw domeinnaam en dan ben je ook bereikbaar via IPv6 😉