Optimaal gebruik maken van SPDY en SSL

SPDY is ontwikkeld door Google, om de huidige communicatie tussen browsers en servers te verbeteren, op verschillende vlakken. Nou had ik eerder twee domeinen voor de website van maartenvandekamp.nl.

Het hoofddomein maartenvandekamp.nl is voor de website zelf, en het domein staticcdn.nl werd gebruikt voor het aanleveren van PDF bestanden, Word documenten, en voornamelijk voor de vele afbeeldingen.

Dit omdat browsers eerder (ondanks wat nadelen zoals DNS aanvragen) voordelen hadden door bestanden van meerdere domeinen weg te halen, want dat kon parallel, wat het laden van de website versnelde.

Nu las ik ergens halverwege 2014 een artikel van The Theme Foundry, waarin zij vertelden waarom zij ervoor kozen om geen CDN te gebruiken. staticcdn.nl was voor mij eigenlijk een CDN. Maar in de laatste paar dagen ben ik bezig geweest om de bestanden weer terug te brengen naar maartenvandekamp.nl.

Dit omdat browsers dan maar 1 keer een verbinding hoeven te maken met mijn server, en alles door die ene verbinding kunnen downloaden. In de voorgaande situatie trok een browser eerst alle bestanden weg bij het domein maartenvandekamp.nl, en vroeg daarna de bestanden op bij staticcdn.nl.

Maar dat tweede gebeurde pas nadat de eerste aanvraag gedaan was. Daar boekte ik dus weinig voordeel. Vandaar dat vanaf vandaag de afbeeldingen weer allemaal vanaf het domein maartenvandekamp.nl worden aangeleverd.