KPN IPv6 met Ubiquiti USG (zonder iTV)

Vanwege een nieuw internetabonnement ben ik met ingang van 31 oktober 2020 door KPN overgezet van het Telfort netwerk naar het KPN netwerk. Dit betekende onder andere het omschakelen van DHCP naar PPPoE om verbinding te kunnen maken met het internet.

Mijn uitdaging: IPv6 zonder al te veel moeite werkend krijgen.

Let op: ik maak geen gebruik van KPN iTV, dus dat wordt buiten beschouwing gelaten in deze post.

Achtergrondinformatie

Voordat ik verder inga op mijn uitdaging, eerst wat informatie. KPN gebruikt VLAN’s om hun diensten over één verbinding aan te bieden, namelijk:

 • vlan4: IPTV
 • vlan6: Internet
 • vlan7: VOIP

Normaal gesproken regelt de door KPN geleverde Experiabox de toegang tot deze diensten voor de apparaten die erop worden aangesloten. Aangezien de Experiabox gemaakt is voor gebruikers die er verder niet naar willen omkijken, is er weinig wat er op het apparaat aangepast kan worden. It just works.

Mijn netwerk en bijbehorende uitdaging

Mijn netwerk

Ik gebruik apparatuur van Ubiquiti in mijn netwerk:

De Unifi Security Gateway kan via de Unifi Network Management Controller worden geconfigureerd, maar daarin kunnen niet alle instellingen worden toegepast om de functies van de Experiabox over te nemen. Dat vereist meer werk.

Er zijn allerlei handleidingen te vinden waarin wordt uitgelegd hoe je door middel van een config.gateway.json bestand de functies van de Experiabox grotendeels kunt overnemen.

Mijn uitdaging

Ik wil IPv6 zonder een config.gateway.json bestand te hoeven maken. De Experiabox biedt standaard wél de mogelijkheid om via IPv6 het internet op te gaan, dus dat wil ik ook. In de Unifi Network Management Controller zijn bij de WAN drie mogelijkheden voor IPv6:

 • Disabled
 • DHCPv6 (met Prefix Delegation)
 • Static IP

Ik heb gekozen voor DHCPv6 met bijbehorende Prefix Delegation size van 48, maar zonder resultaat: geen IPv6 adres op de WAN.

In mijn zoektocht naar een oplossing kwam ik dit artikel tegen:

En dit blijkt de oplossing te zijn!

Mijn instellingen

Hieronder mijn instellingen in de Unifi Network Management Controller

 1. Navigeer naar Settings > Networks > LAN > Configure IPv6 Network
 1. Nadat deze instellingen zijn ingevoerd klik je op Save.
 2. Vervolgens ga je naar Devices > USG > tabblad Config > Manage Device + > Force Provision > Provision. Hiermee wordt de Unifi Security Gateway opnieuw voorzien van de instellingen en wordt ook het IPv6 adres opgehaald met bijbehorende informatie.
 3. Open Powershell / Command Prompt en voer in: ipconfig
 4. Wanneer alles goed is verlopen, verschijnt er bij de output van ipconfig IPv6 gerelateerde informatie.